Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση για την έναρξη της Εθνικής Επαναστάσεως του Μαρτίου του 1821


    Με μια σεμνή τελετή στη Σκάλα του Μαυρομάτη, λίγο έξω από το Περιθώρι Αιτωλοακαρνανίας, τίμησαν οι Αιτωλοακαρνάνες Χρυσαυγίτες την έναρξη της Εθνικής Επαναστάσεως του 1821, στο μνημείο που στήθηκε για να τιμήσει την μάχη που δώσανε τα παλικάρια του οπλαρχηγού του Ζυγού Δημητρίου Μακρή ενάντια σε Τούρκικο απόσπασμα.

   Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων Τιμής από τον υπ. με την Ελληνική Αυγή για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου συναγωνιστή Δημήτρη Μακρή, τον υπ. με την Ελληνική Αυγή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συναγωνιστή Χρήστο Ρήγα, εκ μέρους τις κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συναγωνιστής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και εκ μέρους του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής ο βουλευτής Αχαΐας συναγωνιστής Μιχάλης Αρβανίτης. Ακολούθως το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής συναγωνιστής Κωνσταντίνος Ντάικος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης, στο μήνυμα της επαναστάσεως του 1821 αλλά και στο Ήθος του οπλαρχηγού Μακρη. Κατόπιν το λόγο πήρε ο βουλευτής Αχαΐας που με την παρρησία του λόγου του κατακεραύνωσε τους Νενέκους του σήμερα που ξεπουλούν Πατρίδα και Ιδέες.
    Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή στη Μνήμη των Ηρώων του Έθνους μας, τον Εθνικό  μας Ύμνο και τον Ύμνο του Κινήματος σε στάση προσοχής.
         
Ακολουθούν δημοτικά τραγούδια για τον οπλαρχηγό Δημήτριο Μακρή: 

ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ 

Τρεις στρατηγοί ξεκίνησαν να παν στο Μισολόγγι. Ήρθ' ο Μακρής απ' το Ζυγό κι ο Ίσκος απ' το Βάλτο, ήρθε κι ο Μάρκο Μπότσαρης από τη Λακασούλη απόφαση να πάρουνε.

ΜΙΣΟΛΟΓΓΙ

Να 'μουν πουλί να πέταγα, να πήγαινα τ' αψήλου,
ν' αγνάντευα τη Ρούμελη, το έρμο Μεσολόγγι,
πως πολεμά με την Τουρκιά, με τέσσαρους πασάδες. Πέφτουν κανόνια στη στεριά και μπόμπες του πελάγου, πέφτουν τα λιανοντούφεκα σαν άμμος της θαλάσσης. Και ο Μακρής τους φώναξε και ο Μακρής φωνάζει:
--Παιδιά, βαστάτε τα' άρματα και τα βαριά ντουφέκια, και το μιντάτ' μας έρχεται στεριάς και του πελάγου.
Ο Καραϊσκάκης της στεριάς κ' Υδραίοι του πελάγου. Μήτε μιντάτι έφτασε μήτε βοήθεια φτάνει,
και οι κλεισμένοι ξώρμησαν με τα σπαθιά στα χέρια, κι οι Τούρκοι τους εσταύρωσαν και τους διαμοιράζουν. Πήραν κεφάλια αμέτρητα και ζωντανούς αμέτρους,
και λίγοι ξεγλυτώσανε πλέοντας μες στο αίμα.

Ο ΛΙΑΡΟΣ

Τούρκικα έστρωνες κουφάρια εις τον πύρινόν σου δρόμον
 εις τους χρόνους της σκλαβιάς μας το τουφέκι σου ο Λιάρος
 έσπειρε παντού τον τρόμον

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση 









Υ.Γ. Μετά το κόψιμο των χόρτων από ντόπιο συναγωνιστή, αναδύθηκε η βρώμα της νεοελληνικής κοινωνίας την οποία κλήθηκαν να μαζέψουν οι συναγωνιστές.