Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΟΥ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΑΥΤΗΣ

Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, λίγοι είναι αυτού που πραγματικά δίνουν προσοχή στα δημοσιονομικά της Χώρας μας, μιας και οι περισσότεροι είναι απορροφημένοι-ναρκωμένοι από τους λαϊκισμούς των εκάστοτε κυβερνόντων, καθώς επίσης και των παρατρεχάμενων της αντιπολίτευσης. Τον καιρό των μνημονίων λοιπόν, όλοι μας ακούγαμε από τους κυβερνώντες ότι δεν θα πειραχτούν μισθοί και συντάξεις και απ’ την άλλη να νομοθετούν για το αντίθετο από αυτό που υπόσχονταν. Η αντιπολίτευση, και ειδικά η αξιωματική, υπόσχονταν,   (τζάμπα είναι), αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς και ό,τι άλλο είναι προς το πανηγυρικό  «όφελος» του λαού. Καταλήγοντας στο τέλος, και από τους μεν και από τους δε, να μην τολμά κανείς να ακουμπήσει το ασφαλιστικό ζήτημα. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό, ακούμε και από επίσημα χείλη – πρόεδρος Δημοκρατίας- ότι: «χωρίς το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια».
Ναι όντως , με το  PSI έχασαν λεφτά τα ταμεία, όπως έχασαν λεφτά και με τα περίφημα δομημένα ομόλογα επί κυβερνήσεως Καραμανλή Β ΄ με τις περίφημες «μαεστρίες» των Αλογοσκούφη και Δούκα, όπως έχασαν χρήματα και από τους περίφημους δανεισμούς που έκανε το κράτος από τα ταμεία με επιτόκιο 1%, τότε που τα ταμεία απαγορεύονταν να έχουν τα λεφτά τους στον τόκο, όταν ο τελευταίος έτρεχε στις τράπεζες με 18% ταχύτητα ανόδου. Όπως προείπα, έχασαν σημαντικούς πόρους τα ταμεία, αλλά αυτές οι αιτίες δεν αποτελούν την πανάκεια της κατάρρευσης τους. Τα δύο σημαντικότερα αίτια της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος είναι και παραμένουν, η γήρανση του πληθυσμού ( δημογραφικό) απ’ τη μία, και η ανυπαρξία επενδύσεων από την άλλη. Και αυτά δεν τα λέει μόνο η κακή Χρυσή Αυγή, αλλά τα λένε και τα στοιχεία επισήμων οργανισμών- ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΗΛΙΟΣ- αλλά ουδενός το αυτί ιδρώνει. Πάρτε μία γεύση:
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γήρανση πληθυσμού. Και όλα αυτά όταν στην Ελλάδα το 14% του πληθυσμού είναι ήδη άνω των 65 ετών, ενώ προστίθενται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία 100.000 άτομα ανά πέντε χρόνια με αποτέλεσμα το 2020 οι Έλληνες άνω των 65 ετών θα είναι άνω του 20% του πληθυσμού και το 2030 περίπου το 30%!
Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του νέου Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος», πέρυσι στη χώρα μας εργάζονταν μόνο 3,6 εκατ. Έλληνες ενώ η Ελλάδα διαθέτει 2,7 εκατ. συνταξιούχους και και 4,7 εκατ. μη εργαζομένους. Ακόμη κι αν μηδενιστεί η ανεργία (και πέρα από τους μη εργαζομένους) η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων είναι 1/7.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα τις ολέθριες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Η αριστερά δεν ευθύνεται για το ασφαλιστικό, ισχυρίστηκε προχθές ο πρωθυπουργός, ξεχνώντας  τις «συνδικαλιστικές» και «προοδευτικές» τακτικές της, όταν απαιτούσε με απεργιακές  κινητοποιήσεις, επιδόματα, αύξηση μισθών κοκ, και τα οποία έδιναν οι κυβερνώντες, ίσα-ίσα για να μην στενοχωρηθεί το πελατειακό κράτος.    
Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για να καταλάβει κάποιος το φιάσκο που θα γίνει σήμερα στο μέγαρο του Διαδόχου, όπου όλες οι πλευρές θα «αλληλοκατηγορηθούν», κοπτόμενες για το καλό του Έθνους.