Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Οι αλβανοί συνεχίζουν τις ανθελληνικές παρεμβάσεις σε χωριά της Χειμάρρας

Πατώντας πάνω στην πλήρη ανυπαρξία της προάσπισης των εθνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα συνεχίζει την προκλητική στάση της απέναντι στους Έλληνες της Χειμάρρας.

Πρώτος στόχος (χρόνια τώρα) είναι το χωριό Δρυμμάδες, προπύργιο του Ελληνισμού στην περιοχή, που ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο υφίσταται συνεχείς επιθέσεις κρατικών, παρακρατικών και άλλων στοιχείων, προκειμένου να καμφθεί το φρόνημα των κατοίκων. Θυμίζουμε την «επιδρομή» ένοπλων Αλβανών, που μπήκαν στο χωριό ξημερώματα πυροβολώντας στον αέρα το βράδυ του ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας – Σερβίας στο Βελιγράδι (Οκτώβριος 2014) και ανάγκασαν πολλούς από τους Έλληνες κατοίκους να βγουν έξω από τα σπίτια τους για να τους εκδιώξουν.
Σε δεύτερο στάδιο οι επιθέσεις είχαν στόχο το θρησκευτικό φρόνημα των κατοίκων, όπως το γκρέμισμα του παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου, με πρόσχημα «αρχαιολογική ανασκαφή», η οποία ουδέποτε έγινε και ουδέν εύρημα αποκάλυψε.
Σε τρίτο στάδιο, οι επιθέσεις κρατικών - παρακρατικών στράφηκαν στις ιδιοκτησίες γης και στις ακίνητες περιουσίες των Χειμαρριωτών στην περιοχή. Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε μετά το τριήμερο του Πάσχα, όταν η πολεοδομική υπηρεσία της αλβανικής αστυνομίας ξεκίνησε τις διαδικασίες κατεδάφισης κτιρίων στα χωριά Δρυμμάδες και Βουνό της περιοχής Χειμάρρας.
Οι κατεδαφίσεις αποτελούν συνέχεια ανάλογων ενεργειών της προηγούμενης εβδομάδας στα δύο αυτά Ελληνοχώρια της Βορείου Ηπείρου. Σύμφωνα με το σχέδιο (που πατάει στο σαθρό νομικό καθεστώς το οποίο διέπει τους τίτλους ιδιοκτησίας) έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 48 σπιτιών, επιχειρήσεων και άλλων κατασκευών.
Όλα αυτά αποτελούν ένα μόνο μέρος της συνεχούς προκλητικής στάσης των αλβανών σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, τόσο στην Χειμάρρα όσο και αλλού. Ήταν πριν λίγο χρονικό διάστημα όταν η αλβανική Βουλή προωθούσε νομοσχέδιο αποκλεισμού των ελληνικής καταγωγής αλβανών πολιτών από τα εκλογικά τους δικαιώματα, αν δεν δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιοχή, στερώντας έτσι από τους Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα της ψήφου.
Όσο η εγχώρια κυβέρνηση όσο και οι λοιποί συμμετέχοντες στο «συνταγματικό τόξο» κρατούν εντελώς παθητική στάση, αποθρασύνονται ακόμη περισσότερο οι ανθέλληνες αλβανοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να τρομοκρατούν τους Βορειοηπειρώτες και να παραβιάζουν τα εθνικά και ατομικά δικαιώματά τους δίχως την παραμικρή αντίδραση από την πλευρά της Ελλάδας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ