Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Αναταραχή στην Τουρκία: Ο Στρατός επιχείρησε να ανατρέψει τον Ερντογάν - Άρματα στους δρόμους, επίθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο, 17 νεκροί!

Τελευταία ενημέρωση (04.14): Ο Ερντογάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ανακοίνωσε πως η προσπάθεια μερίδας του στρατού για ανατροπή του καθεστώτος απέτυχε. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι και οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις των πραξικοπηματιών όπως η εισβολή στο CNN Turk και η επίθεση στην τουρκική εθνοσυνέλευση έχουν πλήρως αποτύχει.
Ενημέρωση (02.32):
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν αυτή την ώρα πως ο Ερντογάν έχει μπει στο αεροπλάνο και επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από λίγο, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (που ελέγχονται από τον Ερντογάν) ανακοίνωσαν πως το πραξικόπημα απέτυχε.
Τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης, ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Ο Φετουλάζ Γκιουλέν φέρεται να διαψεύδει την εμπλοκή ή την στήριξη του στο επιχειρούμενο πραξικόπημα.
Eνημέρωση (00.40):
Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως το δίκτυο Γκιουλέν οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα. Από τις δηλώσεις του - και κυρίως από την επίκληση προς τον λαό να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί - φαίνεται πώς ο Ερντογάν έχει απολέσει πλήρως τον έλεγχο και η τουρκία έχει αλλάξει "αφεντικό".
Πιθανότερο σενάριο (23.38):
Πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο πρώην ιμάμης, πρώην συνεργάτης του Ερντογάν και νυν θανάσιμος εχθρός του, Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και διατηρεί στενούς δεσμούς με τους αμερικανούς, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις.
Τις τελευταίες ημέρες το καθεστώς Ερντογάν είχε προβεί σε εκκαθαρίσεις δεκάδων στρατιωτικών και αστυνομικών οπαδών του Γκιουλέν. Η αποψινή στρατιωτική επιχείρηση φαίνεται πως είναι η απάντηση των οπαδών του Γκιουλέν στις διώξεις αυτές. Πρόκειται δηλαδή για ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ ισλαμιστών, έναν θρησκευτικό εμφύλιο στον οποίο δεν έχουν συμμετοχή οι δυνάμεις των κοσμικών/κεμαλικών.
Ως τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το πραξικόπημα έχει πετύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς, με κυριότερο προφανώς την σύλληψη του Ερντογάν. Μέχρι να μάθουμε τι συμβαίνει με τον Ερντογάν το παιχνίδι θα είναι ακόμη ανοιχτό. Η πρόσφατη "σύναψη ειρήνης" τούρκων και ρώσων, η σύσφιξη των σχέσεων Ερντογάν-Πούτιν και η δυναμική επανεμφάνιση του ρωσικού παράγοντα στην ζώνη επιρροής της τουρκίας - γεγονός που σίγουρα δυσαρέστησε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ -  πιθανότατα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του πραξικοπήματος.
Πρώτη ενημέρωση (23.02):
Πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. O τούρκος Πρωθυπουργός το επιβεβαίωσε κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά διαμήνυσε ότι «η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει». Σε κάθε περίπτωση οι στρατιωτικοί έχουν αποκλείσει λιμάνια, αεροδρόμια και γέφυρες και έχουν ήδη ανακοινώσει την κατάληψη της εξουσίας.
Την ίδια ώρα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν ότι ο Ερντογάν είναι άφαντος, ενώ στους δρόμους έχουν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα και ακούγονται πυροβολισμοί στην Άγκυρα κοντά στο τουρκικό γενικό επιτελείο.
Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι ταυτοχρόνως μία χρυσή ευκαιρία και ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα. Από την μία πλευρά μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερα ερείσματα στην εξωτερική πολιτική της, όντας ο τελευταίος σχετικά σταθερός πυλώνας στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τουρκικές πολιτικές κρίσεις είναι συνήθως... εξαγώγιμο προϊόν.