Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Με νόμο Σύριζα κόβονται οι συντάξεις στις οικογένειες των πεσόντων Αξιωματικών - Έφερε το θέμα στην βουλή η Χρυσή Αυγή!

Ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως είχε επισημανθεί από την πρώτη στιγμή, στρεφόταν ουσιαστικά εναντίον των οικογενειών νεκρών στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στην περίπτωση των νεκρών στρατιωτικών του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που συνετρίβη στον Σαραντάπορο Ελασσόνας, με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου οι χήρες των τεσσάρων στρατιωτικών θα πάρουν σύνταξη (αν πάρουν)… για τρία χρόνια!
Ο «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή», όπως είχε πράξει και με το ζήτημα των νεκρών πιλότων του Πολεμικού Ναυτικού από την συντριβή του ελικοπτέρου στην Κίναρο, έφερε το θέμα στην Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Α΄ Πειραιώς Νίκου Κούζηλου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, προφανώς για να μην εκτεθεί όπως έγινε στην περίπτωση των συντάξεων στις χήρες των πιλότων του Πολεμικού Ναυτικού, απέστειλε έγγραφο προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, ώστε να μπορέσουν οι χήρες των τεσσάρων στρατιωτικών να  λάβουν την προβλεπόμενη σύνταξη.
Ακολουθεί η σχετική ερώτηση:
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την χορήγηση συντάξεως στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς από την συντριβή ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας»
Με αφορμή το τραγικό συμβάν της συντριβής του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού στο Σαραντάπορο Ελασσόνας και την απώλεια των τεσσάρων στρατιωτικών και τον τραυματισμό της υπαξιωματικού, έρχονται δυστυχώς ως τραγική επικαιρότητα τα όσα απαράδεκτα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις σε χήρες νεκρών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου οι χήρες των τεσσάρων στρατιωτικών θα πάρουν σύνταξη (αν πάρουν) για τρία χρόνια!
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016, «… σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούνται σύνταξη τα παρακάτω μέλη της οικογένειάς του:
Α. Ο επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου. Σε περίπτωση που ο θάνατος έχει συμβεί προτού συμπληρωθεί το 55ο έτος ηλικίας του επιζώντος συζύγου τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών (3) ετών. Εάν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν εφαρμόζονται εφόσον και για όσο χρόνο ο επιζών σύζυγος, κατά τον ως άνω χρόνο, έχει τέκνο ή τέκνα που υπάγονται στην παράγραφο 1Β του παρόντος ή είναι ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας κατά ποσοστό 67% και άνω…».                   

Με την διατύπωση αυτή του Νόμου, γεννάται μια κατάφωρη αδικία, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες επικινδυνότητας του λειτουργήματος των στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι ίδιοι και φυσικά οι οικογένειες τους.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Θα υπάρξει άμεση πρωτοβουλία προκειμένου να ρυθμισθεί νομοθετικά η αδικία που υπάρχει στον συγκεκριμένο Νόμο και να λάβουν σύνταξη οι οικογένειες των πεσόντων εν ώρα υπηρεσίας αξιωματικών;
Θα αντιμετωπιστούν ως  πεσόντες εν ώρα υπηρεσίας, ή θα έχουμε φαινόμενα σαν την προσβλητική τοποθέτηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου απεφάνθη ότι οι πιλότοι του ελικοπτέρου του Πολεμικού μας Ναυτικού που συνετρίβη στη νήσο Κίναρο δεν θεωρούνται πεσόντες εν ώρα υπηρεσίας;
Αθήνα, 20/4/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Κούζηλος
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε επίσης: H Χρυσή Αυγή τίμησε τους τέσσερις Αξιωματικούς που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος - Φωτορεπορτάζ