Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών Χρυσής Αυγής για Monsanto και καρκινογόνα φυτοφάρμακα - 2 ΒΙΝΤΕΟ

Κατά την διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στην συζήτηση σχετικά με την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης (εμπορική ονομασία roundup) έλαβε τον λόγο ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λάμπρος Φουντούλης. Στην παρέμβαση του κατήγγειλε ως απαράδεκτη την στάση της Επιτροπής, που προσπαθεί να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας της συγκεκριμένης ουσίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Monsanto που το παράγει. Τέλος, ζήτησε την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, που θέτει σε άμεσο σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης:
"Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός πως η Επιτροπή δέχεται σαν στοιχεία ικανά να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, μελέτες χρηματοδοτούμενες από την Monsanto, την εταιρία δηλαδή που παράγει το εν λόγω ζιζανιοκτόνο, ενώ υπάρχει αδυναμία διασταύρωσης των στοιχείων και συνεχίζει να αρνείται την δημοσιοποίηση των μελετών με το επιχείρημα ότι είναι επένδυσή της.
Η Monsanto προφασίζεται κυρίως το εμπορικό απόρρητο, και την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά ο πυρήνας του μηνύματος της είναι πάντα ο ίδιος. Τα δεδομένα της μελέτης είναι ιδιοκτησία της και δεν παραβιάζονται. Πρέπει να εξακριβωθεί αντικειμενικά η επικινδυνότητα της γλυφοσάτης, τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Οι έρευνες θα έπρεπε να διεξαχθούν από ανεξάρτητα εργαστήρια πολύ πριν την διαδικασία ανανέωσης αδείας και τα επιστημονικά στοιχεία να τεθούν στην διάθεση της επιστημονικής κοινότητας. Είναι καθήκον των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε να αξιολογήσουν την συμβολή που προσφέρουν οι πληροφορίες στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Έτσι οι ευρωπαίοι πολίτες ίσως λάβουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών και δεν αδιαφορούν για την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος".
Ελευθέριος Συναδινός: Στο βωμό του εύκολου χρήματος η επιστήμη εξαγοράζεται και τα στοιχεία αποκρύπτονται
Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα, τη γλυφοσάτη και τις διαδικασίες έγκρισης, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η γλυφοσάτη είναι καρκινογόνος και ο ΟΗΕ κάνει λόγο για επιθετικές και ανήθικες τακτικές μάρκετινγκ με σκοπό την παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων και την παράλυση των περιορισμών στα φυτοφάρμακα. Η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος, απαιτούν την πρόσβαση σε πρωτογενή δεδομένα και όχι απλή ανάλυση  ερευνητικών αποτελεσμάτων, που χρηματοδοτούνται από τις εμπλεκόμενες εταιρίες.
Ακολουθεί η ομιλία:
"Κύριε Πρόεδρε, η ομιλία του κ. Επιτρόπου νομίζω ότι ήταν προβληματική. Η γλυφοσάτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι προφανώς καρκινογόνος. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για επιθετικές και ανήθικες τακτικές μάρκετινγκ, με σκοπό την παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων και την παράλυση των περιορισμών στα φυτοφάρμακα.
Στον βωμό του εύκολου χρήματος, οι θεσμικές διαδικασίες καταστέλλονται, η επιστήμη εξαγοράζεται και τα στοιχεία αποκρύπτονται. Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, τονίζω ότι δεν πρέπει η ασφάλεια μίας ουσίας να βασίζεται αποκλειστικά στις βλαβερές ιδιότητες της.
Η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος, απαιτούν την πρόσβαση σε πρωτογενή δεδομένα και όχι απλή ανάλυση  ερευνητικών αποτελεσμάτων, που χρηματοδοτούνται από τις εμπλεκόμενες εταιρίες. Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων ζητεί περισσότερη επιστήμη και λιγότερη πολιτική.
Από την πλευρά μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική παράγει αποτελέσματα, διασφαλίζοντας την δημοκρατική νομιμοποίηση, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας. Απαιτείται η παρακολούθηση των επιπέδων υπολειμμάτων γλυφοσάτης σε τρόφιμα και ποτά και η υποστήριξη του αγροτικού κλάδου ποικιλοτρόπως, προς ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων."