Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Μνημονιακός όλεθρος: Πάνω από 273.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει από τον Ιανουάριο του 2012

Μια ακόμη έρευνα που βγήκε στην επιφάνεια δείχνει με τα αποτελέσματά της το μέγεθος της καταστροφής που έχουν επιφέρει τα Μνημόνια στην Χώρα μας. Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή της κρίσης, στην διάρκεια της οποία πενταπλασιάστηκαν οι πτωχεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων!

Το ποσοστό των πτωχεύσεων στην Ελλάδα είναι 5 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, έναντι τεσσάρων στην Πορτογαλία, 2,4 στην Ιταλία,2,2 στην Ιρλανδία και δύο φορών στην Ισπανία. Από τον Ιανουάριο του 2012 έως και την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν 273.000 επιχειρήσεις.

Η επιδημία συνεχίζεται μάλιστα και φέτος, καθώς από την αρχή του χρόνου σε όλη την Ελλάδα «έχουν κατεβάσει ρολά» 14.200 επιχειρήσεις. Μπορεί ο αριθμός εκείνων που έκαναν έναρξη δραστηριότητας το ίδιο διάστημα να είναι μεγαλύτερος (16.479 επιχειρήσεις), το πλήγμα όμως είναι μεγάλο, αφού η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων είναι μικρού μεγέθους. Μάλιστα, τα πραγματικά λουκέτα δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις «κατεβάζουν ρολά» χωρίς να το δηλώσουν, αφού χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες. Το ανησυχητικό είναι, επίσης, ότι η Ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, στην οποία εξασθενεί συνεχώς η σύσταση νέων υγιών επιχειρήσεων, που είναι και η μόνη λύση για την μεσοπρόθεσμη αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αντιστροφή του κύματος μετανάστευσης των πιο ταλαντούχων Ελλήνων.
Πέρα από τα ηχηρά λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων, τεράστιο είναι το μέγεθος του πλήγματος που κατάφερε η κρίση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Συνολικά έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια 475.000 θέσεις εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις, με τα λουκέτα να ξεπερνούν τις 250.000. Στην εμπορική αγορά της Αθήνας, για παράδειγμα, έχει βάλει λουκέτο το 26% των επιχειρήσεων, με την εικόνα στις περιφερειακές και τις συνοικιακές αγορές της πόλης να είναι δραματική.
Το λιανικό εμπόριο είναι από τους κλάδους μετρούν τις περισσότερες πληγές μαζί με αυτούς των κατασκευών, της μεταποίησης, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των ασφαλιστικών γραφείων και της διαφήμισης. Επίσης, τα τελευταία οκτώ χρόνια περισσότερες από 40 μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες έχουν κατεβάσει ρολά. Οι βιομηχανίες αυτές στην πλειονότητά τους προέρχονται από τον κλάδο της χαλυβουργίας και συναφών δραστηριοτήτων. Υπολογίζεται από οικονομικούς παρατηρητές ότι η ελληνική αγορά για την χαλυβουργία έχει συρρικνωθεί από τους 2.500.000 τόνους προ κρίσης σε λιγότερους από 300.000 τόνους, λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και των μεγάλων δημοσίων έργων, όταν η παραγωγική δυναμικότητα των εταιριών προσεγγίζει τα 4.000.000.
Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι μόνο στην Θεσσαλονίκη, σε διάστημα οκτώ ετών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των λουκέτων σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις, έφτασε τις 14.180, ενώ έκαναν έναρξη μόλις 5.527. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), από την αρχή του 2017 έως τις 30 Ιουνίου οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασιών 339 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 186.
Αυτό σημαίνει ότι στο εξεταζόμενο διάστημα 1,9 κατά μέσο όρο επιχειρήσεις την ημέρα έκλεισαν, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους!
Όλα αυτά αποτελούν την απολύτως αναμενόμενη κατάληξη της απαρέγκλιτης μνημονιακής συνταγής που από την έναρξή της μέχρι και σήμερα το μόνο που προσφέρει είναι λουκέτα, ανεργία και φτωχοποίηση σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ