Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ο μύθος περί των άτρωτων αμερικανικών αεροπλανοφόρων

Υπάρχει ένας κυρίαρχος μύθος στην σκέψη των περισσοτέρων Αμερικανών, ο οποίος και καλλιεργείται ευρέως από τα σιωνιστικά μέσα ενημέρωσης, ήτοι ο μύθος περί της στρατιωτικής ανωτερότητας-υπεροχής των ΗΠΑ έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, κυρίως βέβαια έναντι της Ρωσίας. Ο μύθος αυτός σχεδόν πάντα ακολουθείται από έναν δεύτερο, αυτόν περί του άτρωτου (αβύθιστου) των αμερικανικών αεροπλανοφόρων.
Προφανώς και στα στρατηγικά σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου υπάρχουν εκείνα που προβλέπουν επιθέσεις εναντίον του αντιπάλου με αεροσκάφη που απονηώνονται από αεροπλανοφόρα. Εξ άλλου είναι γνωστό ότι τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στον Β΄ Π.Π. έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην έκβαση στρατιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως στον Ειρηνικό και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ισχύει όμως στην εποχή μας αυτή η υπεροχή των ΗΠΑ στην θαλασσοκρατία, η οποία εκφράζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δια μέσου των αεροπλανοφόρων;
Όμως ακόμη και αν οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα αεροπλανοφόρα τους εναντίον της Ρωσίας κατά την διάρκεια μιας σύρραξης, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα τεραστίων διαστάσεων σκάφη δεν θα αποτελέσουν στόχο προς καταστροφή, καθώς πέραν της δύναμης πυρός που διαθέτουν έχουν τεράστια  συμβολική σημασία. Στην πραγματικότητα τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, καθώς και αυτά της Γαλλίας και Βρετανίας, είναι με τα σύγχρονα ρωσικά όπλα ο πιο προσοδοφόρος στόχος που θα επιθυμούσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Στο οπλοστάσιο της Ρωσίας υπάρχει ένας πύραυλος ο οποίος δεν μπορεί να καταστραφεί ή να εκτραπεί από οποιοδήποτε υπάρχον ή προβλεπόμενο αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας. Αυτός ο πύραυλος μπορεί να τοποθετηθεί και να εκτοξευθεί από οποιαδήποτε πλατφόρμα, τουτέστιν από φρεγάτα, αντιτορπιλικό, υποβρύχιο, από βομβαρδιστικό μεγάλης ή μεσαίας εμβέλειας, από μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, από απλή επίγεια εγκατάσταση (κοντέινερ), από εμπορικό ή ακόμη και αλιευτικό σκάφος.
Ο πύραυλος αυτός ονομάζεται Zirkon 3M22 και είναι υπερ-υπερηχητικός cruise, χαμηλής παρατηρησιμότητας από τα ραντάρ. Η ταχύτητα του κυμαίνεται από 5 έως 8 Mach (6.125 έως 9.880 χλμ/ώρα) και δύναται να φέρει κεφαλή συμβατική ή πυρηνική βάρους 400 κιλών. Η  εμβέλεια του ξεκινά από τα 250 χλμ και αγγίζει τα 1.000 χλμ σε ημιβαλλιστική τροχιά. Κόστος απόκτησης 1-2 εκ. δολάρια, ανάλογα με τον εξοπλισμό. Παρενθετικά ας αναρωτηθούμε πόσους τέτοιου τύπου πυραύλους θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε (εφόσον η Ρωσία ήταν στρατηγικός μας σύμμαχος) με το κόστος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των F-16 σε έκδοση Viper που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια αναβάθμιση που σίγουρα δεν εξασφαλίζει το ισοζύγιο αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο ή γενικότερα το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος, αφού η Τουρκία θα αποκτήσει τα F-35. Μια αναβάθμιση που ωφελεί μόνο την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρία και δίνει τεχνολογικά κατώτερης σημασίας κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα.
Με τον πύραυλο Zirkon 3M22 από τώρα και στο εξής σχεδόν κάθε ρωσικό πλοίο και κάθε ρωσικό αεροσκάφος, κάθε ρωσική επίγεια βάση θα είναι σε θέση να βυθίσει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, χωρίς να μπορεί να υπάρξει για αυτά τα σκάφη έγκαιρη προειδοποίηση. Αλλά και αν υπήρχε, η hypersonic ταχύτητα του πυραύλου κάνει αδύνατη την αντιμετώπιση του. Στην πραγματικότητα ο Zirkon μπορεί να χτυπήσει τόσο γρήγορα ώστε ο στόχος να μην έχει ούτε τον χρόνο να τον ανιχνεύσει. Ο Zirkon σηματοδοτεί το τέλος των αεροπλανοφόρων, ενώ οι στρατηγικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο γεωπολιτικής ισχύος είναι σημαντικότατες.
Η Ρωσία δύναται να επιτεθεί στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα οπουδήποτε στον κόσμο αμφισβητώντας την θαλασσοκρατία των ΗΠΑ, έχοντας ταυτόχρονα μια εξαιρετική και ευέλικτη ικανότητα κλιμάκωσης, καθώς τίποτε δεν μπορεί να αντιταχθεί στο νέο αυτό οπλικό σύστημα.
Γ. Λιναρδής